RET: oefening in flexibiliteit

Een flexibele opstelling; daarover wordt veel geschreven binnen RET. Maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? En nog belangrijker, wat hebben we eraan wanneer we ons mentaal meer flexibel op kunnen stellen? Enige tijd geleden las ik een leuke vergelijking op het blog van het Albert Ellis Institute: zoals we ons lichaam (en onze geest) bijv. met behulp van yoga kunnen trainen om flexibeler en leniger te zijn, zo kunnen we onszelf ook mentaal trainen in meer flexibiliteit of ‘lenigheid’ met RET.

Fysieke lenigheid kan worden getraint door o.a. yoga te beoefen en we kunnen daardoor bijvoorbeeld ervaren dat sommige posities op den duur niet zo lastig of pijnlijk zijn dan ze in den beginnen leken. We komen vaak letterlijk lekkerder in ons vel te zitten, fysieke moeilijkheden (en mentale) kunnen (deels) worden overwonnen.
Zo ook kunnen we leren om mentaal flexibeler om te gaan met de grote en kleine moeilijkheden van het leven met behulp van RET. Wanneer we ons opener en accepterender op kunnen stellen, is het gemakkelijker om ons aan te passen bijvoorbeeld of worden obstakels niet langer als onoverbrugbaar gezien; dat kan veel opleveren!

Een flexibele denkhouding staat binnen RET voor een rationele denkhouding (waarmee overigens ook veel emoties gepaard kunnen gaan!). We kunnen ons trainen in mentale flexibiliteit door keer op keer op te merken wanneer we het tegenovergestelde doen: wanneer we iets zitten te eisen. Een eisende opstelling zorgt vrijwel altijd voor rigiditeit (Het moet zo en niet anders, ik moet het zo doen en niet anders, zij moeten,…) Opmerkzaam leren zijn op de momenten waarop we ons rigide opstellen is de eerste stap. Vervolgens kun je leren om vraagtekens te zetten bij al die eisen. Namelijk, hoezo MOET perse gebeuren waarvan je heel graag WILT dat het gebeurt? En hoe behulpzaam is die houding eigenlijk? Is mijn wil wet? Je kunt jezelf dan gaan oefenen in een meer accepterende houding door je eisen steeds losser te laten. En net als bij yoga vergt een rationelere, meer flexibele houding veel oefening en onderhoud.

Een vraag stellen over de theorie of filosofie van de RET? Of wil je weten hoe de RET aankijkt tegen specifieke problemen? Stel een vraag! info@ret-training.nl.

Reacties zijn gesloten.