Gevoel vs. verstand: een schijntegenstelling

‘Ik weet wel dat ik niet minderwaardig ben als ik een fout maak, maar het voelt nu eenmaal zo’ of ‘ Ik weet wel dat het geen ramp is als ik rood word, maar ik voel dat nu eenmaal zo’. Zijn deze of soortgelijke uitspraken herkenbaar? Voel je vaak een strijd tussen gevoel en verstand? We spreken nogal eens van een ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen wat we denken (weten) – en voelen. Ik weet het wel, maar het voelt niet zo,…. Maar hoe zit dat eigenlijk? En als je iets wel weet, maar niet voelt, wat kun je daaraan dan doen? Het antwoord vanuit RET:

Volgens RET staan ons denken en voelen niet zo haaks op elkaar als wij weleens geloven. Cognities kun je eerder zien als een onderdeel van emoties. Gevoel versus verstand is een schijntegenstelling. Als iemand zegt dat hij iets wel weet, maar het niet voelt, zijn er volgens RET twee processen gaande; een rationeel- of adequaat proces en een irrationeel- of niet-adequaat proces. In beide processen zijn gedachten, emoties en gedragingen sterk met elkaar verbonden. Als je angst voelt, maar eigenlijk ‘weet’ dat de angst irrationeel of overdreven is, dan zijn er dus (1.) rationele en adequate gedachten gaande, die ‘passende’ en adequate emoties en gedragingen produceren en in standhouden. Tegelijk is er (2.) een minder productief/ irrationeel proces gaande, met irrationele gedachtes en emoties die blokkeren of niet-adequaat zijn. En kennelijk is in een dergelijk geval het laatste- irrationele proces- sterker, het overheerst, waardoor blokkerende emoties op de voorgrond staan en om aandacht vragen.

Dus zodra iemand zegt dat hij wel weet dat iets irrationeel is, maar het niet zo voelt, zeggen we binnen RET dat iemand kennelijk soms, of een beetje, rationele gedachtes heeft met gezonde emoties en gedragingen, maar dat die persoon tegelijkertijd een veel sterker geloof hecht aan zijn irrationele gedachtes, waardoor niet-adequate emoties op de voorgrond staan.

Wat eraan te doen? Oefenen, oefenen, oefenen! Veranderen is een proces en kost tijd en moeite. Het kost energie en moeite om aan irrationele gedachtes steeds minder waarde te kunnen hechten, om als het ware irrationele gedachtes steeds minder serieus te leren nemen. Tegelijk kost het tijd en moeite om het rationele proces steeds sterker en geloofwaardiger (lees; voelbaarder) te maken! RET biedt een scala aan oefenmogelijkheden: zoals o.a. het invullen van gedachten- of zelfhulpschema’s, het lezen van boeken over RET, het uitvoeren van gedragsexperimenten en/of risico-opdrachten en het gebruik van verbeeldingsoefeningen.

Ook een vraag stellen over de theorie of filosofie van de RET? Of wil je weten hoe de RET aankijkt tegen specifieke problemen? Stel een vraag! info@ret-training.nl.

Reacties zijn gesloten.